​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​I mars 2015 gick Nextport ​Business Relocation Partner och JLL samman och är nu verksamma inom affärsområdet J​​​LL Corporate Solutions. Besök deras webbsida..


Denna hemsida används nu istället som en blogg om allt som har med företagande och lokaler att göra. Inläggen kan komma handla om att hitta butikslokaler i Stockholm, butiksstädning, kontorsstädning, fastighetsförvaltning, kontorsflytt och mycket annat. Trevlig läsning.

Hur tungt får man lyfta i flyttbranschen? Har du någon gång anlitat en flyttfirma så har du också sett att de som arbetar där har en förmåga att lyfta ganska tunga saker.

Dels så handlar det om styrka, dels om teknik och dels också om utrustning såsom exempelvis bärband, lyftremmar och bärhandtag. Det gör att de klarar av även tyngre föremål. Men, får de lyfta hur tungt som helst?

Det finns inga givna regler för hur tungt man får lyfta i flyttbranschen. Det finns dock en skyldighet - enligt Arbetsmiljöverket - att man som arbetsgivare ska utbilda personalen på ett korrekt sätt gällande tunga lyft. Det handlar om att ha rätt teknik, rätt rörelser och rätt arbetsställning och om att använda utrustning och verktyg på ett korrekt sätt. I utbildningen ska även risker och riskhantering ingå och man får även tydliga instruktioner som visar på tecken på exempelvis förslitningsskador.

Normalt - även inom andra branscher - är att lyft över 25 kilo ska undvikas. Men, en flyttfirma hat givetvis undantag i denna fråga. Detta då möbler och annat kan väga mer än så. Om så är fallet så arbetar man tillsammans som en enhet.

Två män lyfter en soffa omgivna av flyttkartonger

Hur jobbar en flyttfirma under en dag?

Ska man beskriva en arbetsdag hos en flyttfirma så kan man direkt säga att det inte tas några risker. Till skillnad från när privatpersoner flyttar så använder sig flyttgubbar mer av det sunda förnuftet. Man lyfter hellre lätt och går flera gånger än det motsatta.

Om det handlar om en tyngre möbel - ett piano exempelvis - så sker alltid en konsultation där de som ska bära, gemensamt, känner in hur man ska bära på bästa sätt. Det kan då handla om att använda en pianomatta som fästs under instrumentet och där man sedan fäster spännband.

Man är minst fyra stycken och alla ska kunna gå med rak rygg. Banden måste således justeras utifrån längden på de som ska bära. Innan man påbörjar själva lyftet och bärandet så undersöker man alltid förutsättningarna - hur ser trapporna ut, handlar det om smala passager och hur kan man komma ut genom exempelvis ytterdörren? Däri ligger en tydlig skillnad: en flyttfirma arbetar med den egna hälsan i åtanke och man tar inga onödiga risker. Jobbet är tungt och slitsamt ändå.

Privatpersoner som flyttar bär på måfå, de lyfter fel och de bär hellre allt på en gång snarare än att dela upp flytten i omgångar. Det är också då skadorna kommer.

Kan någonting förbättras i branschen?

Det finns en skillnad mellan olika flyttföretag. Vissa erbjuder sina anställda perfekta förutsättningar och man arbetar hårt med utbildning i syfte att säkerställa hälsan hos varje individ. Man gör en samlad bedömning inför varje uppdrag och man avsätter tillräckligt med folk till varje enskild flytt. Det är dessa flyttföretag som går i bräschen för utvecklingen.

Motpolen finns tyvärr också. Företag som jobbar med underbemanning, som har slitna - eller inga - hjälpmedel och som ställer orimliga krav i jakt på profit. Där sker skador mer regelbundet och de anställda förvandlas snarare till förbrukningsvaror än personer.

Som kund har man ett ansvar i detta. Genom att se över kollektivavtal och villkor hos den flyttfirma man anlitar så kan man sålla bort de värsta syndarna. Det kanske kostar några kronor extra, men det är definitivt värt det. Ingen ska behöva skadas i samband med att ett arbete utförs, eller hur?

16 Oct 2019

Dags för en lokalförändring


Vår affärsidé
är att med arbetsplatsen som utgångspunkt öka lönsamheten för våra kunder.
Genom våra tre kompetensområden skapar vi kundvärde.

 

ringarna svensk rubriker

 

Allt fler företag anlitar Nextport för att få stöd och ledning genom en lokalförändring. Syftet är att projektet ska bli lönsamt och att det ska genomföras på ett effektivt sätt. Nextport erbjuder hyresgästrådgivning, flyttprojektledning och processledning vid en lokalförändring och agerar projektledare under hela eller delar av projektet.